Секрети вина Сіра

Дуже часто під час дегустацій, люди плутають два вина Сіра і Шираз. Дійсно назви їх звучать схоже. Але є певні відмінності в цих напоях. Сорти Сіра і Шираз виготовляються з одного й того ж темного винограду, але володіють різними смаковими характеристиками. Причина в місці розташування, що і робить ці два напої такими різними. Сіра – родом з регіону Рона, що у Франції і в його букеті відчувається більше земляних ароматів. Той же самий виноград, вирощений в Австралії чи у Південній Африці, майже завжди буде називатися Шираз, і є більш насиченим, ніж його французький брат. Винні регіони, де вирощують виноград для приготування цих вин, налічують близько 460 000 акрів по всьому світу (186 000 гектарів). Вони знаходяться у Франції, Австралії, Іспанії, Аргентині, Південній Африці, Сполучених Штатах, Італії та Чилі. Коли Ви спробуєте Сіра, то будете приголомшені хвилею ароматів, насолоджуючись пряними нотами в післясмаку. Тони букета можуть бути димчастими, квітковими, персиковими, м’ятними або пряними. Прохолодний клімат, будь то північна Рона або частина Західної Австралії, виявляє м’ятні, бадьорі відтінки. Але чим тепліший регіон, тим більше аромат змінюється від малини до ожини, набуває шоколадні відтінки. Кілька цікавих фактів про Сіра Одні з найдорожчих в світі вин Сира роблять в місце під назвою Ермітаж, у невеликому селі. Напій, зроблений там, насичений квітковими і димчастими нотками, та ароматами ожини. Слово Сіра імовірно походить від «Сіракліз» – назви міста на Сицилії. Це було могутнє місто за часів давньогрецького правління, в 400 році до нашої ери. Petite Sirah – це інший сорт винограду, який є генетичним нащадком Сіри. Кращі виноградники для вина цього сорту зазвичай знаходяться на вершині пагорбів, де менше ґрунту. Володіючи потужним насиченим смаком, вина Сіра відмінно поєднуються з різними продуктами: сиром, барбекю та ін.
0