Путівник по дегустації вин: погляд, аромат і смак

Дегустація вин – захоплюючий процес, для якого потрібно залучити всі наявні почуття. Він ґрунтується на трьох китах: погляд, аромат, смак. Погляд. Дегустація вин не терпить поспіху. Зосередьтеся на своїх почуттях і спочатку погляньте на вино в келиху. Є три речі, які потрібно розглянути: колір, прозорість і в’язкість. Колір і прозорість вкажуть на вік вина. Наприклад, білі вина в міру старіння стають більш жовтими і збільшують пігмент, червоні – втрачають колір і стають коричневими або теракотовим з віком. В’язкість вина дасть уявлення про вміст алкоголю. Проверніть вино в келиху, і подивіться, як воно стікає з боків скла, залишаючи «ноги». Чим повільніше тече, тим більш в’язким є, це означає, що вміст алкоголю вищий. Запах. Нахиліть келих і обережно вдихніть – що відчуваєте? Цитрусові, квіткові нотки або, можливо, земляні або мінеральні? Аромат розповість багато про сорт винограду, метод старіння і місце розташування виноградників і т.д. Якщо говорити більш звичною мовою – аромати можуть бути до трьох категорій: первинний, вторинний і третинний. Первинні – з’являються з сорту винограду і регіону. Зазвичай, це фруктові, трав’яні або квіткові ноти. Вторинні аромати виробляються шляхом ферментації. Тут часто знаходимо хлібний відтінок, який є результатом використання дріжджів в ферментації. І третинні аромати виходять з процесу старіння. Він включає в себе використання дубової бочки. І залежно від використовуваного дубу і утворюється запах, наприклад, ваніль з французького дубу або какао з віденського. Смак. Тепер зробіть ковток і зосередьтеся на чотирьох основних характеристиках: солодкість, кислотність, таніни і тіло. Солодкість відчувається на кінчику язика. Наприклад, з сухим вином, у якого немає залишкового цукру, ви не повинні відчувати солодкі відтінки. Сторони язика виявляють кислотність, яка маж ознаки виноградного сорту, клімату і потенціалу старіння. Танін дасть відчуття сушки в роті, коли п’єте вино. Він може бути дубовим або виноградним. Перші зустрічаються в шкірках, насінні і стеблах винограду, а другі – дубові, м’якші і гладкі. Тіло має відношення до змісту алкоголю і текстури вина. Наприклад, напій з більш високим вмістом алкоголю буде більш в’язким.
0