Експозиція

terruar-vina-trubeckogo-ploschad

    Історичні виноградники “Виноробного господарства Князя П.М. Трубецького” площею 200 га розташувалися на схилі Каховського водосховища в межах Причорноморської западини Східно-Європейської рівнини за координатами 46 градусів 48 хвилин північної широти і 33 градуса 21 хвилину східної довготи.

    Південно-східні схили, які спускаються до води, – основна зона для вирощування винограду. Така експозиція схилу з кутом нахилу в 16 градусів – ідеальна для вирощування виноградної лози.

    Фахівці «Виноробного господарства Князя П.М. Трубецького» провели ретельний відбір саджанців з кращих розплідників Італії та Франції. Починаючи з 2003 року на історичних виноградниках “Виноробного господарства Князя П.М. Трубецького” були посаджені нові лози міжнародних сортів винограду: аліготе, рислінг та каберне. Це саме ті сорти, які більше століття тому відібрав для перших посадок досвідчений винороб Голіцин. В 2007-2008 роках здійснено посадку сортів мерло, совіньйон блан, шардоне, піно нуар та піно блан. В 2011 році – каберне фран та пті вердо, в 2012 – висаджено 5 га рислінгу рейнського, а в 2013 – по 5 га винограду сортів мальбек та сіра. Висока якість саджанців і добре розвинена коренева система дали можливість вже в 2007 році зібрати перший врожай винограду в господарстві. А у 2011 відбувся перший розлив і на світ з’явилися вина “Виноробного господарства Князя П.М. Трубецького” нового часу. На даний момент виноградники знаходяться в оптимальному періоді плодоношення, що виражається в якості врожаю. Смакові та ароматичні якості ягід дозволяють отримувати видатні вина, які лежать в основі колекцій.

Ґрунт

terruar-vina-trubeckogo-pochva

    В геологічній структурі ґрунтів виноградників «Виноробного господарства Князя П.М. Трубецького» виділяються 2-3 яруси лісу з одним-двома похованими ґрунтами, які підстилаються червоно-бурими глинами. Останні лежать на неогенових понтичних вапняках з глибиною залягання 15-40 м. Ґрунтові води залягають глибоко, на 25-30 м. Ґрунтовий покрив теруара представлений південними слабко гумусово-акумулятивними середньосуглинистими чорноземами.

    Починаючи з 2003 і до 2013 року відбувалася висадка багаторічних виноградних насаджень. Досвідчені енологи та ґрунтознавці за допомогою консультантів із Франції визначили найкращі ділянки для висадки тих або інших сортів. У результаті кожен виноградний кущ розташований на місці, де ґрунтово-кліматичні характеристики оптимально відповідають його потребам. Агрономи «Виноробного господарства Князя П.М. Трубецького» не прагнуть збільшити кількість винограду, а орієнтуються на якісні характеристики кожного врожаю. За словами головного агронома Андрія Василенко, саме нормування врожайності виноградних лоз – запорука високої якості вина, адже обмежена кількість грон на лозі робить виноград здоровішим (покращується аерація), забезпечує вищий рівень концентрації цукрів, екстрактивності, ароматики.

    Один із найкращих способів покращити якість – зменшити кількість. Цей золотий стандарт, за яким створюються всі видатні вина світу і Франції, прийнятий і в «Виноробному господарстві Князя П.М. Трубецького». Для червоних сортів винограду норма врожайності становить 50-60 ц/га, а для білих – до 70 ц/га. Такі європейські стандарти прийняті у виноградарстві. Для збору врожаю виноградарі підбирають найкращий час доби – зазвичай це ранній ранок, коли ягода ще не встигла нагрітися від тепла сонця.

Клімат

terruar-vina-trubeckogo-klimat

    Клімат виноробного регіону помірно-континентальний. Сума активних температур повітря вище 10 градусів складає 3300-3400 градусів Цельсія, кількість опадів за період з такими температурами 200-220 мм, протягом року 330-380 мм. Середня тривалість вегетаційного періоду 225-230 днів. Тривалість морозного періоду 85-100 днів. Сума випарів з поверхні ґрунтів складає 320-380 мм.

    Першим унікальні кліматичні умови Херсонської області оцінив ще головний винороб тих часів Князь Лев Голіцин. Саме Херсонщину він відзначив як місце з відповідним для виноградарства кліматом. Сума денних та нічних температур, наявність водойми недалеко від виноградників роблять кліматичні умови регіону оптимальними для культивування винограду.

0