Виробництво вина

“ВИРОБНИЦТВО ВИНА СХОЖЕ НА СТВОРЕННЯ ВИТВОРУ

МИСТЕЦТВА”

Виноград

    Смак вина залежить в основному від винограду, який використовується у процесі виробництва. Тому в компанії особливу увагу приділяють виноградарству. Смакові та ароматичні якості винограду формуються завдяки поєднанню багатьох чинників: теруар (ґрунтово-кліматичні характеристики місцевості, на якій росте виноград), сортовий склад, спосіб та час збору винограду. У «Виноробному господарстві князя П.М. Трубецького» надзвичайну увагу приділяють збиранню винограду. Для кожного сорту підбирається оптимальний час збирання, збір урожаю здійснюється виключно руками, що гарантує найвищу якість сировини для виробництва якісного українського вина. Зазвичай, сезон збору врожаю починається на початку вересня і закінчується в кінці жовтня. Чим пізніше зібраний виноград, тим більше в ньому солодкості. Винороби «Виноробного господарства князя П.М. Трубецького» підбирають ідеальне поєднання сортів винограду із урахуванням часу його збирання для створення дивовижних купажних вин. Збір винограду завершується сортуванням – відділяються грона, відбираються найстигліші ягоди. Завдяки розташуванню заводу первинного виноробства в безпосередній близькості від виноградників, доставка відбірних ягід до місця переробки займає не більше години. Це дозволяє зберегти смак, аромат та свіжість, які вкрай необхідні для виробництва якісних вин.

Обладнання

     Зберегти смак відбірних ягід і виготовити з них яскраве вино допомагає новітнє обладнання, яким оснащене «Виноробне господарство князя П.М. Трубецького». На заводі встановлене професійне обладнання лідера галузі Della Toffola. На жаль, не всі підприємства, які виробляють українські вина, можуть похвалитися сучасним обладнанням. Весь комплекс первинного виробництва «Виноробного господарства князя П.М. Трубецького», починаючи від бункерів приймання винограду, дробарок, пресів, ємностей, і аж до найменшого обладнання, такого як насоси, розрахований і підібраний фахівцями виробника Della Toffola і утворюють єдину систему.

Технологічність

     Переробка винограду здійснюється на валкових дробарках-гребневідділювачах,які відокремлюють ягоди від гребня. Далі мезга направляється в прес-стікач, де відбувається віджимання мезги (виноградного сусла). Ультраохолоджувач, встановлений на лінії, охолоджує сусло до низьких температур в потоці після пресу. Це дозволяє зберегти якість вихідної сировини. Отримане сусло направляється у відстій у термоізоляційні ємності, де «відпочиває» при температурі 8-10С протягом 10-15 годин. В таких умовах утворюється осад. Після відстоювання освітлене сусло декантують (відкривають і переливають з ємностей) і направляють на бродіння в нейтральні резервуари (ємності з нержавіючої сталі). Ємнісний парк виноробні постійно оновлюється. Окрім вініфікаторів Della Toffola на виробництві використовуються вініфікатори EUREKA, в яких виключено механічний вплив на мезгу. Активна взаємодія твердої та рідкої фракції сусла відбувається за рахунок надлишкового тиску, який утворюється в ємності. У певний момент пневматичний клапан в автоматичному режимі скидає надлишковий тиск, і в ємності відбувається не лише перемішування мезги, але і руйнування її твердих частинок. Цей процес забезпечує високий ступінь екстракції необхідних речовин. Вина, отримані таким способом, виходять з найяскравішою ароматикою.
Для свіжих та яскравих вин саме витримка в «нержавійці» підходить найкраще –вона зберігає аромат та смак, не міняючи його. Бродіння проводиться на чистій культурі французьких високоякісних дріжджів при постійній контрольованій температурі 16-18 °С. Контроль температури бродіння – один із основних факторів для виробництва якісного українського вина. За низьких температур бродіння відбувається повільно, в результаті вино виходить більш екстрактивним та ароматним. Процес виробництва білих та червоних вин відрізняється. Так, при виробництві червоних сортових вин, отриману мезгу після дробарки-гребневідділювача направляють на бродіння в спеціальні вініфікатори, де мезга піддається бродінню при контрольованій температурі 22-25 °С, ретельному змішуванню і зрошенню для покращення екстракції барвників та дубильних речовин. Після того, як вино в процесі бродіння набуло характерного для нього забарвлення та терпкості, його знімають з мезги шляхом пресування.
Після припинення бродіння ємності наповнюються, а через місяць виноматеріали направляються на витримку в старовинні підвали князя Трубецького, де вони витримуються на глибині 10 м в дубових бочках протягом 6-18 місяців при постійній температурі 14 °С і вологості 85%. Дуб надає вину тонкий смак та огранку. Так само як ювелір перетворює алмаз у діамант, так бочка перетворює вино в справжній витвір мистецтва.
Коли завершується період витримки, вино направляється на обробку холодом для стабілізації. Стабільне вино розливають в стерильні скляні пляшки на італійській лінії розливу новітнього покоління: інноваційної системи GAI (Італія). Система холодного стерильного розливу також призначена для створення 100% натурального якісного українського вина. Багато заводів-виробників українських вин, побудовані ще в часи СРСР, оснащені системами гарячого розливу. Така технологія не лише вбиває всю органолептику вина (його смак та аромат, свіжість та характер), але і буквально перетворює вино у компот. Тільки холодний розлив гарантує якісний продукт, зберігаючи тонкий аромат та смак вина. Система деаерації на всіх етапах розливу захищає готовий продукт від оксидації. Технологи «Виноробного господарства князя П.М. Трубецького» застосовують систему «чистий кабінет» – в установку подається відфільтроване повітря.
Після того, як готове вино розлили по пляшкам, його закупорюють натуральною корковою пробкою. Натуральні цільні пробки надійно зберігають смак марочних та витриманих вин, а для молодих вин, призначених для вживання в найближчі роки після розливу, використовується нейтрокорк найкращих португальських виробників. Цікаво, що найбільша кількість пробкових дерев у світі зосереджено в Португалії, і саме тут вчені розробляють найсучасніші та інноваційні засоби закупорювання.

Прагнення до досконалості

     Винороби «Виноробного господарства князя П.М. Трубецького» мають всі можливості для створення справжніх винних шедеврів: теруар, європейські виноградні сорти, сучасне обладнання та технології. Як команда справжніх перфекціоністів, вони постійно прагнуть до досконалості і слідкують за світовими трендами виробництва вина.

0