Виноградники

“ХОРОШЕ ВИНО ПОЧИНАЄТЬСЯ З ВИНОГРАДНИКА”

«Виноробне господарство князя П.М. Трубецького» ставить виноградарство в основу всього виробництва вина. Провідні енологи з Франції надають господарству консультації. Один із важливих факторів, які впливають на смак вина – це обрізка лози. Обрізку слід здійснювати в період вегетаційного відпочинку лози до того моменту, коли сік почне активну циркуляцію. Виноградарі обрізають лозу, щоб залишити лише необхідну кількість пагонів. Обрізка дозволяє регулювати кількість та довжину пагонів, їх розташування. В результаті виноградарі можуть контролювати врожайність як за якісними, так і за кількісними показниками. Той же Оз Кларк у своїй книзі писав: «Всі визнали, що догляд за лозою має фундаментальне значення для якості вина. Ціль – виплекати здорову рослину, яка вродить ягоди такої якості і в такій кількості, які необхідні виноградарю…».

     В Україні зими досить холодні, проте це не відбивається негативно на виноградниках “Виноробного господарства князя П.М. Трубецького”. Все це завдяки вдалому розташуванню виноградників – місцевість на південному схилі Дніпра і унікальний мікроклімат захищають лози від заморозків.
Для формування лози на виноградниках «Виноробного господарства князя П.М. Трубецького» застосовуються дві методики, поширені в європейській виноробній практиці:
• Формування кущів і обрізка методом Гюйо (Guyot), яку використовуютьвинороби французького виноробного регіону Бордо. Суть цієї методики полягає в формуванні двох однорічних лоз вздовж дроту по різні боки від штамбу кущів. Кількість бруньок, які залишаються після обрізки, безпосередньо впливає на майбутній врожай. Двосторонній Гюйо в «Виноробному господарстві князя П.М. Трубецького» використовують для виноградників сортів каберне совіньйон, мерло, піно нуар, совіньйон блан.
• Формування кущів і обрізка методом «Кордон» (Cordon) передбачає доситьдовгий стовбур лози та горизонтальне положення рукавів. У виноробному господарстві цей метод застосовують для обрізки лози білих сортів винограду: шардоне, аліготе, рислінг.
Нормування врожайності виноградних лоз відповідає за якість вина, оскільки чим менше грон залишається на лозі, тим здоровішим стає виноград, покращується аерація. Обрізка лози дозволяє винограду накопичувати більше цукрів, покращує ароматику та екстрактивність.
Відомо, що один із найкращих способів покращити якість – зменшити кількість. Такий золотий стандарт, за яким створюються всі визначні вина світу та Франції, прийнятий і у «Виноробному господарстві князя П.М. Трубецького».

6010030
6010034
6010025

     Якість та ціна вина часто залежать від року урожаю. Відомі вінтажі становлять найбільшу цінність для поціновувачів, пляшки вина особливо вдалого року дуже швидко поповнюють колекції цінителів. Це ще раз доводить, що вино – продукт, народжений самою природою на винограднику. Спробуйте вина “Виноробного господарства князя П.М. Трубецького” одного сорту, але різних років (влаштуйте так звану вертикальну дегустацію – оцінку вина одного виробника, але різних років), і ви відкриєте для себе поняття вінтажу. У «Виноробному господарстві князя П.М. Трубецького» є справді якісні та видатні вина, а пляшки найвдаліших років займають почесні місця в колекціях винолюбів.

0